Tunnuskiri Kopra talu perele
Viljandi Maavalitsusele ja Viljandimaa Omavalitsuste Liidule on Kopra talu läbi aegade olnud hea partner. Oleme jälginud selle Mulgimaa talu tegemisi - toimetamisi ja arengut suure huviga.
Mulgimaale on ikka olnud kombeks selline heas mõttes Mulgi jonn, mis on aidanud üle elada erinevaid aegu. See on rasketel aegadel aidanud kompenseerida materiaalsete vahendite nappust ja headel aegadel hoidnud eemal pillavast eluviisist.
Kopra talu areneb ja laieneb pidevalt nii kvantitatiivselt kui ka kvalitatiivselt. Kvalitatiivses mõttes on äärmiselt huvitav ja silmatorkav Kopra talu kulinaarne areng.
Kas on põhjuseks peremees Rudo suur huvi toiduvalmistamise vastu ja rohketelt maailmareisidelt kaasa toodud kogemused või perenaise Andra peen ja tundeline maitse - seda on väljapoolt tulijal raske öelda. Küll aga on nii perele kui ka personalile omane teha oma tööd armastusega ja see juba külastajale märkamata ei jää.
Tahame Teid tänada märtsikuus läbiviidud seminari eest ja sama huvitav, kui oli meie planeeringuseminari teema, oli ka Teie poolt pakutav menüü. Tundub äärmiselt tähelepanuväärne, et koos ühiskonnas valitsevate teemade keerukamaks muutumisega muutub heas mõttes keerukamaks ka Kopra talu menüü.
Et Teie poolt pakutav tekitas tõelise elamuse, vaatleksime siinkohal pakutut.
Meeldiv üllatus tabas meid kohe, kui lauda istusime. Äärmiselt peenetundeline, aga samas maa- ja looduslähedane, kate ja teenindajate rahvuslikus varjundis riietus lõi erilise meeleolu. Avaakordiks oli suitsukalavaht koduste kuklitega ja kohe sai selgeks, et köögipoolel on platsis meistrid. Eelroogadeks olnud kitsejuustu-avokaado lõhevorm ja peedi püreesupp pakkusid tõelisi maitseelamusi. Tuli kohe meelde Luule Viilmaa kirjutatu, et inimkonna üks tähtsamaid materiaalse plaani tegevusi on söömine: kuidas, mida ja missuguse suhtumisega me sööme, määrab suuresti ära, kes me oleme. Pakutud südame ja hoolega valmistatud lõunat ei ole võimalik lihtsalt mingite oluliste teemade arutamise ajal alla kugistada, vaid häälestab kohe tegevusele, kus inimene peab kohal olema ja saab täielikult nautida just seda, mida ta parasjagu teeb.
Tõelise gurmee puhul, aga seda see seminarilõuna ka tõepoolest oli, on vahel oht, et kõht kipub tühjaks jääma. Selle hirmu aga tõrjus eemale praad - aedviljadega grillitud liha ja fooliumis küpsetatud kartul maitsevõiga, mis oli rikkalik ning lisaks maitsvusele ka silmailu pakkuv.
Magustoidu nimi oli ahjuüllatus ja nagu selgus, oli üllatajaks perenaine Andra ise, kelle retsepti järgi see äärmiselt maitsev järelroog valmistet oli. Hiljem päeva jooksul pakutud vutid dipikastmega ja roheline maitsevõi talu sepikuga olid samal tasemel lõunamenüüga.
Just maitsev ja hoolega ette valmistaud menüü ning sõbralik pererahvas said põhjuseks, miks Teile tagasiside korraldasime. Veelkord suur-suur tänu meeldiva päeva eest ja julgeme seda menüüd ka oma sõpradele-tuttavatele soovitada.
Kõigi seminarist osavõtjate nimel:
Reevo Maidla- Viljandimaa Omavalitsuste Liidu tegevdirektor
Tõnis Korts- Viljandi Maavalitsuse Arengu- ja planeeringu osakonna juhataja